Marynatą zalewa się mięsa i warzywa przeznaczone do obróbki cieplnej, co ma na celu przeniknięcie aromatów przypraw do marynowanej żywności. Nadaje ona potrawom aromat i smak oraz kruchość, soczystość i miękkość. Zalewając mięso bądź rybę marynatą, należy zadbać o to, by całe mięso było w niej zanurzone, a także pamiętać, by nie przesadzić z ilością octu. Smaki octu, oliwy i przypraw powinny się równoważyć. Od czasu do czasu marynatę i zanurzone w miej składniki trzeba lekko zamieszać. Więcej » Zanurzone w marynacie mięso należy przechowywać w niskiej temperaturze. Minimalny czas moczenia mięsa w marynacie to pół godziny, ale najlepszy efekt smakowy uzyskamy mocząc je całą noc. Nie powinno się marynować mięsa rozmrożonego, ponieważ w trakcie jego rozmrażania z mięsa wycieka płyn, który niepotrzebnie rozcieńcza marynatę, osłabiając jej smak.
Rolą sosów jest, przede wszystkim, podkreślenie smaku potrawy i nadanie jej niepowtarzalnego charakteru. Są doskonałym dodatkiem do mięs, ryb, makaronów, sałatek, warzyw, deserów itd. Powstają na bazie różnych składników nadających im smak słodki,ostry, kwaśny lub łagodny. Do wielu dań istnieje tak wiele sosów, że spośród bogatego wachlarza smakowych propozycji sosów każdy znajdzie coś dla siebie.« Mniej