Poradnik sushi - Zaprawa do ryżu
Zaprawa do ryżu
By ją przygotować, potrzebujemy ocet ryżowy, cukier oraz sól. Przygotowanie zaprawy nie jest skomplikowaną sprawą, po prostu do octu dodajemy cukier oraz opcjonalnie sól – niektóre źródła podają, by nie używać jej w ogóle. Proporcje składników zależą od upodobania, średnio na każde 100g ugotowanego ryżu stosuje się:
- 1 łyżkę stołową octu
- 1 płaską łyżeczkę cukru
- szczyptę soli (opcjonalnie, według gustu)
Całość podgrzewamy aż cukier i sól rozpuszczą się całkowicie. Uwaga: nie doprowadzać do zagotowania zalewy! Odstawiamy aż wystygnie i dopiero wtedy dodajemy do ryżu.
Jeśli ktoś nie ma ochoty przyrządzać zaprawy samodzielnie może skorzystać z gotowego produktu. W ofercie paleczkami.pl znajdziecie znakomite gotowe zaprawy takich marek jak Tamanoi oraz Miyata - wystarczy dodać je do ryżu, i gotowe!
Zobacz listę gotowych produktów: Ocet i zaprawy do ryżu.
Sprawdź także:
--------------------------------------------------------------------------------
Chcesz o coś zapytać? Pisz lub dzwoń:
e-mail: biuro@paleczkami.pl
telefon: +48 694 512 522
Będzie nam miło odpowiedzieć na wszystkie Twoje pytania.
--------------------------------------------------------------------------------