Poradnik sushi - Przygotowanie wasabi w proszku
Przygotowanie wasabi
w proszku
Wielu z naszych klientów stoi przed dylematem, które wasabi wybrać: w proszku czy w tubie. Pasta w tubie jest gotowa do użycia od razu, proszek natomiast trzeba rozrobić samodzielnie. Zaletami wasabi sporządzanego z proszku są możliwość kontroli intensywności smaku oraz konsystencji pasty, łatwość w przygotowaniu dogodnej ilości jaka będzie nam porcji na daną chwilę potrzebna oraz znacznie dłuższa żywotność produktu, o ile będzie on przechowywany w odpowiedni sposób.
Do przygotowania wasabi w proszku potrzebujemy:
- 50g wasabi w proszku
- 90ml zimnej wody
Z tych proporcji otrzymamy 140g gotowej pasty - 4 pełne łyżki stołowe.
- Wsypujemy wasabi do wody i mieszamy aż znikną wszystkie grudki.
- Odstawiamy na 10 - 15 minut i ponownie mieszamy.
Uwaga: podczas mieszania trzymać naczynie z wasabi z daleka od twarzy, opary bardzo drażnią oczy i nos!
Nie trzeba ściśle trzymać się tych proporcji. W zależności od upodobania można sporządzić mniej lub bardziej gęstą pastę, w większej lub mniejszej ilości - przy czym im pasta gęstsza, tym ostrzejsza. Gotowa pasta może mieć "ziarnistą" konsystencję.