Poradnik sushi - Przygotowanie wasabi w proszku

2019-09-20

pałeczkami.pl - poradnik ryż na sushi

Przygotowanie wasabi
w proszku

 

Wielu z naszych klientów stoi przed dylematem, które wasabi wybrać: w proszku czy w tubie. Pasta w tubie jest gotowa do użycia od razu, proszek natomiast trzeba rozrobić samodzielnie. Zaletami wasabi sporządzanego z proszku są możliwość kontroli intensywności smaku oraz konsystencji pasty, łatwość w przygotowaniu dogodnej ilości jaka będzie nam porcji na daną chwilę potrzebna oraz znacznie dłuższa żywotność produktu, o ile będzie on przechowywany w odpowiedni sposób.

Do przygotowania wasabi w proszku potrzebujemy:

  • 50g wasabi w proszku
  • 90ml zimnej wody

Z tych proporcji otrzymamy 140g gotowej pasty - 4 pełne łyżki stołowe.

  1. Wsypujemy wasabi do wody i mieszamy aż znikną wszystkie grudki.
  2. Odstawiamy na 10 - 15 minut i ponownie mieszamy.

Uwaga: podczas mieszania trzymać naczynie z wasabi z daleka od twarzy, opary bardzo drażnią oczy i nos!

Nie trzeba ściśle trzymać się tych proporcji. W zależności od upodobania można sporządzić mniej lub bardziej gęstą pastę, w większej lub mniejszej ilości - przy czym im pasta gęstsza, tym ostrzejsza. Gotowa pasta może mieć "ziarnistą" konsystencję.

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Rozumiem
pixel