Poradnik sushi - Historia sushi, część II
Oprócz sushi, yatai oferowały też inne potrawy, a każdy specjalizował w się w konkretnym rodzaju jedzenia. W późniejszym okresie pojawiły się przed straganami miejsca do siedzenia, najczęściej w postaci stołków barowych i tak powstały sushi-ya (restauracje serwujące sushi) oraz inne typy wyspecjalizowanych japońskich restauracji. Obecnie yatai są, z jednej strony atrakcją dla turystów w dzielnicach rozrywki, szczególnie podczas festiwali i świąt japońskich, a z drugiej strony, umiejscowione na stacjach kolejowych, w pobliżu biur czy szkół, nadal służą zapracowanym urzędnikom, uczniom i studentom. Serwują najczęściej jednak dania gorące, jak ramen czy okonomiyaki. Sushi tymczasem przeniosło się do barów i restauracji. Wiele z nich jest wystylizowane na dawne gospody czy przydrożne yatai, ale większość jest raczej nowoczesna.
Mimo, że sushi nadal pozostaje w Japonii jedzeniem z gatunku przekąsek, czymś w rodzaju japońskiego fast food, to niektóre miejsca, w ktorych się je serwuje bywają bardzo eleganckie i drogie. Cena zależy też od rodzaju sushi, kawałek otoro czy kamatoro - najwyżej cenionych części tuńczyka błękitnopłetwego, może kosztować nawet kilka tysięcy jenów. W japońskiej sushi-ya siedzi się przy stoliku lub przy barze. Po dokonaniu zamówienia, rezydujący za barem itamaesan (pan kucharz) przygotowuje tylko jeden lub dwa kawałki zamówionego rodzaju sushi i kładzie przed klientem. Po ich zjedzeniu zamawia się i przygotowuje kolejne.
Szczególnie ciekawą formą sprzedaży są kaiten-zushi czyli bary, w których sushi serwuje się z taśmociągu poruszającego się wzdłuż lady lub w pobliżu stolików. Klienci biorą z taśmy talerzyki z wybranym sushi, najczęściej układane po dwa kawałki jednego rodzaju na talerzykach określonego koloru. Liczba i kolor pustych naczyń po skończeniu posiłku pozwala obliczyć rachunek. Ceny jednej porcji wahają się od 100 do 500 jenów (od około 4 do 20 zł). Pierwszy taki bar powstał w roku 1958 w Osace, a rozkwit tej formy obsługi zanotowano w czasie światowej wystawy Expo '70. Następnie kaiten-zushi odnotowały jeszcze dwa szczytowe momenty swojego rozwoju: w latach osiemdziesiątych XX wieku, wraz z intensywnym wzrostem gospodarczym, kiedy jedzenie poza domem stało się bardzo popularne i w latach dziewięćdziesiątych, kiedy rozpoczął się kryzys i tanie bary zaczęły zdecydowanie wygrywać konkurencję z luksusowymi restauracjami.
Na Zachód, a konkretnie do USA, sushi zawędrowało po II wojnie światowej wraz z japońskimi emigrantami. W Ameryce powstały rodzaje sushi dostosowane do gustów tamtejszej klienteli, przede wszystkim odwrotne rolki - uramaki, ukrywające widok i konsystencję nielubianych przez Amerykanów alg nori. Zaczęto dodawać do sushi składniki w Japonii nieznane, jak awokado, wędzonego łososia czy serek Philadelphia. Popularność sushi na całym świecie wzrosła w latach siedemdziesiątych, z powodu wspomnianej już, wystawy Expo, a także rosnącej mody na zdrowe żywienie. W Polsce pierwsze restauracje i bary sushi zaczęły się pojawiać pod koniec lat dziewięćdziesiątych w Warszawie, a później w innych większych miastach. Serwują zazwyczaj makizushi w stylu zachodnim, kilka rodzajów nigiri i gunkan maki oraz potrawy ciepłe, niekoniecznie japońskie.