Poradnik sushi - Sushi w domu

2019-10-02

pałeczkami.pl - poradnik ryż na sushi

Jak przygotować sushi we własnej kuchni

Zanim sushi stało się potrawą, na punkcie której oszalał cały świat minęło sporo czasu. Niewiele osób wie, że sushi będące teraz głównym znakiem rozpoznawczym jeśli chodzi o kuchnie Japonii, wcale nie wywodzi się z tego kraju. Przyjmuje się, że sushi powstało w Chinach, jednak nikt nie potrafi podać konkretnie gdzie. Pierwszy raz z nazwą „sushi” stykamy się w Japonii w VII wieku n.e. Występuje wtedy jako forma rozliczenia podatkowego, jednak nie do końca wiadomo, co to słowo oznaczało. Wraz z rozwojem techniki, kultury i obyczajów zmieniała się też technika przygotowywania sushi. Od początkowej formy, jaką była marynowana w soli ryba, po dzisiejsze wymyślne zestawienia. Za twórcę sushi uznawany jest Hanaya Yohei - ten miły pan rozpoczął jako pierwszy układać kawałki ryb na kulkach ryżu. Dziś sushi to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Dziś przekonamy Was, że po zaopatrzeniu się w odpowiednie produkty i zastosowaniu kilku praktycznych rad, przygotowanie sushi wcale nie jest sztuką karkołomną, a może być początkiem prawdziwej, kulinarnej fascynacji.

A więc do dzieła...

Do przygotowania sushi w domu niezbędne będą:

  • ryż do sushi
  • ocet ryżowy lub gotową zaprawę do ryżu
  • matę bambusową, która posłuży nam do zwijania rolek
  • bardzo ostry nóż, bezwzględnie bez ząbków
  • płaty nori
  • wasabi – ostry, japoński chrzan
  • marynowany imbir
  • sos sojowy (zadbajmy o to, żeby był dobrej jakości)
  • dodatki do ryżu, koniecznie świeże i jak najlepszej jakości – avocado, ogórek, krewetki, wędzone lub, jeśli ktoś ma dostęp, świeże ryby, rzodkiew, papryka, sałata lodowa, opcjonalnie ostry żółty ser, marynowane warzywa

Podstawa to dobry ryż

Przed przystąpieniem do zwijania rolek, czeka nas wyzwanie w postaci ugotowania idealnego ryżu, podstawy sushi. Ziarenka ryżu do sushi są krótkoziarniste i klejące. Ryż przed wstawieniem do gotowania kilkukrotnie płuczemy, do momentu aż woda będzie przezroczysta. Po osiągnięciu czystej wody, zalewamy ryż i zostawiamy na 20 min. Po tym czasie płuczemy ostatni raz i zalewamy wodą w stosunku 1:1,5, czyli przykładowo na jedną szklankę ryżu, półtorej szklanki wody. I teraz malutki trik dla mieszkańców miast, gdzie woda pozostawia wiele do życzenia. Woda do gotowania sushi ma znaczenie, więc chcąc oszczędzić sobie stresu związanego z tym, że ryż pachnie Wodociągami Miejskimi SA, użyjcie wody butelkowej lub filtrowanej. Zabrzmi może jak fanaberia śpiewaczki operowej przed koncertem, ale efekty wynagrodzą wszystko. :)

Ryż gotujemy 10-15 na małym, najmniejszym ogniu - koniecznie szczelnie przykryty pasującą pokrywką. Po tym czasie ścigamy z palnika i zostawiamy pod przykryciem na kolejne 15 min. Po 15 minutach przekładamy ryż do miski, polewamy przygotowanym sosem lub gotową zaprawą i zostawiamy do ostygnięcia.

BARDZO WAŻNE – nie zawijamy rolek z ciepłym ryżem!! Rolki wchłoną parę z ryżu i zrobią się gumowate.

Co zrobić, jeśli nie mamy gotowej zaprawy do ryżu?

Na całe szczęście jest na to rada - sos można przygotować samemu i nie jest to wcale szczególnie trudne. Na 1kg ryżu będziemy potrzebować ok. 14 łyżek octu ryżowego, 6 łyżek płaskich cukru, 1,5 łyżeczki soli. Wszystkie składniki podgrzewamy delikatnie w rondelku aż się cukier rozpuści, ale nie gotujemy! Tak przygotowaną zaprawą polewamy ugotowany ryż i zostawiamy do ostygnięcia. Proporcje można zmniejszać lub zwiększać w miarę potrzeby.

Kiedy już ryż się ostudzi, bierzemy kilka głębokich wdechów i robimy nasze pierwsze rolki. Spokojnie, to wcale nie jest takie trudne, a nikt też nie powiedział, że spadnie na nas kara jak za pierwszym podejściem nie wyjdzie. :)

Jeśli używamy do sushi surowych ryb, zadbajmy o to, żeby były absolutnie świeże. Nie kupujmy w supermarketach ani wielkich halach sprzedażowych. Jeśli mieszkacie w terenach, gdzie ryby morskie spotkacie tylko w telewizji na Animal Planet, kupcie dobrej jakości ryby wędzone. Nie ujmie to jakości sushi, a macie gwarancję, że żadne problemy zdrowotne was nie dosięgną.

Ryż jest, algi są, dodatki są. Co dalej?

Mamy już ostudzony ryż, matę, algi i składniki. Układamy blat roboczy tak, żebyśmy nie biegali po całej kuchni w panice. Składniki, które ułożymy na ryżu pokrojone na w miarę równe paseczki, ryż w misce, algi obok maty, miseczka z zimną wodą, ręczniki papierowe lub ściereczka, półmisek na gotowe rolki, ostry nóż i możemy zwijać.

Mamy kilka rodzajów sushi, Najbardziej popularnym rodzajem i najprostszym do zrobienia jest nigiri – układamy na ryżu jeden składnik i opcjonalnie możemy go „związać” kawałkiem alg. Największym „wzięciem” cieszą się jednak maki - rolki, które występują w trzech wariantach: hoso maki - małe rolki z niewielką liczbą składników z ryżem wewnątrz, futo maki - duże rolki z 3-5 składnikami, ryż wewnątrz oraz ura maki - ryż znajduje się tutaj na zewnątrz rolki, maki te są często dekorowane na zewnątrz dodatkowymi składnikami takimi jak pikantny sos Sriracha Mayoo, łosoś czy sezam.

Nigiri – polecamy na początek, żeby oswoić się z ryżem. Moczymy dłonie w zimnej wodzie, żeby ryż się nie kleił, nabieramy niewielka ilość ryżu i formujemy z niego podłużną kluseczkę, smarujemy maleńka ilością wasabi i na wierzchu kładziemy płaski kawałek ryby i spinamy paskiem wyciętym z arkusza nori.

Maki – na arkuszu nori rozkładamy ryż, mniej więcej na 2/3 powierzchni arkusza. Kawałek od krawędzi ryż smarujemy wasabi (jeśli komuś nie podejdzie ostry smak chrzany, można wymieszać wasabi z serkiem śmietankowym) i układamy składniki, które chcemy połączyć. Bierzmy matę i zaginamy od siebie do środka, przesuwając jednocześnie zwijaną rolkę do przodu. Przesuwamy aż do końca arkusza nori i zaklejamy zawartość. Ostrym nożem kroimy na mniejsze kawałki. Nie przesadzamy z wielkością kawałków, kroimy takie „na raz”.

Uramaki – teoretycznie rolki trudniejsze do zrobienia, ale to nie oznacza, że nie wyjdą :) praktyka czyni mistrza, a rolki są efektowne i smaczne. Rolki te charakteryzują się tym, że ryż jest na wierzchu a składniki w środku. Brzmi dziwnie? Może, ale smakuje tak, że warto się pomęczyć. Matę na której będziemy zwijać uramaki owijamy folia spożywczą, zapobiegnie to przyklejaniu się ryżu. Na arkuszu nori rozkładamy ryż, zostawiając jakąś ¼ bez ryżu. Delikatnie odwracamy arkusz ryżem do maty, a powierzchnią bez ryżu do góry. Bezpośrednio na nori układamy składniki dość blisko krawędzi i zwijamy. Gotową rolkę można posypać czarnym i białym sezamem lub udekorować kawiorem z wasabi.

Mimo, że sprawne robienie sushi wymaga pewnej wprawy i pierwsze próby mogą być nieudane, zachęcamy do próbowania niezwykłych połączeń smakowych i odkrywania radości tworzenia. Do robienia sushi możemy zaangażować rodzinę, ukochaną osobę, przyjaciół. Wierzcie nam – warto! Nasz zespół służy fachową radą i pomocą i przede wszystkim produktami, które pozwolą wkroczyć wam w niezwykły świat sushi.

Teraz już wiesz jak przygotować sushi w domu - a zatem do dzieła!

Pokaż więcej wpisów z Październik 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Rozumiem
pixel