Poradnik sushi - Zaprawa do ryżu
Zaprawa do ryżu
Klasyczna zaprawa to znakomity sposób na nadanie ryżowi odpowiedniej głębi smaku oraz dodatkowej kleistości, dzięki której z łatwością uformujemy ulubione rolki czy onigiri. By ją przygotować, potrzebujemy ocet ryżowy, cukier oraz sól. Przygotowanie zaprawy nie jest skomplikowaną sprawą - do octu dodajemy cukier oraz opcjonalnie sól. Niektóre źródła podają, aby nie używać jej w ogóle, ale w tym wypadku zalecamy kierować się własną preferencją. Proporcje składników zależą od upodobania.
Zazwyczaj na każde 100g ugotowanego ryżu stosuje się:
- 1 łyżkę stołową octu
- 1 płaską łyżeczkę cukru
- szczyptę soli (opcjonalnie, według gustu)
Przygotowanie:
- Całość podgrzewamy aż cukier i sól rozpuszczą się całkowicie.
- Odstawiamy, aż wystygnie i dopiero wtedy dodajemy do ryżu.
Jeśli ktoś nie ma ochoty przyrządzać zaprawy samodzielnie, może skorzystać z gotowego produktu. W ofercie Pałeczkami.pl znajdziecie znakomite gotowe zaprawy - wystarczy dodać je do ryżu, i gotowe!
Zobacz listę gotowych produktów: Ocet i zaprawy do ryżu
Sprawdź także: