Poradnik sushi - Zaprawa do ryżu

2019-09-19

pałeczkami.pl - poradnik ryż na sushi

Zaprawa do ryżu

Klasyczna zaprawa to znakomity sposób na nadanie ryżowi odpowiedniej głębi smaku oraz dodatkowej kleistości, dzięki której z łatwością uformujemy ulubione rolki czy onigiri. By ją przygotować, potrzebujemy ocet ryżowy, cukier oraz sól. Przygotowanie zaprawy nie jest skomplikowaną sprawą - do octu dodajemy cukier oraz opcjonalnie sól. Niektóre źródła podają, aby nie używać jej w ogóle, ale w tym wypadku zalecamy kierować się własną preferencją. Proporcje składników zależą od upodobania.

Zazwyczaj na każde 100g ugotowanego ryżu stosuje się:

  • 1 łyżkę stołową octu
  • 1 płaską łyżeczkę cukru
  • szczyptę soli (opcjonalnie, według gustu)

Przygotowanie:

  1. Całość podgrzewamy aż cukier i sól rozpuszczą się całkowicie.
  2. Odstawiamy, aż wystygnie i dopiero wtedy dodajemy do ryżu.
Uwaga: nie doprowadzać do zagotowania zalewy!

Jeśli ktoś nie ma ochoty przyrządzać zaprawy samodzielnie, może skorzystać z gotowego produktu. W ofercie Pałeczkami.pl znajdziecie znakomite gotowe zaprawy - wystarczy dodać je do ryżu, i gotowe!

Zobacz listę gotowych produktów: Ocet i zaprawy do ryżu

 

Sprawdź także:

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Rozumiem
pixel